Aquesta formació va néixer l’any 1982 a Vilassar de Mar (el Maresme) de forma totalment improvisada, amb motiu d’una festa popular.

“MESTRE  D’AIXA” és el nom que l’any 1986 adoptà el grup definitivament.

Si bé durant aquests anys hi ha hagut diversos canvis  en la composició del grup, aquest ha conservat sempre l’esquema original de la seva formació: veus mixtes, acordió i guitarres, acompanyats d’ instruments de percussió.

Mestre d'Aixa _ platja 2017 v2

El seu estil particular combina l’havanera i els ritmes mariners  amb la cançó tradicional i popular, i a la vegada intenta donar  un nou caire a través de peces de composició pròpia i adaptacions en català, d’algunes obres molt conegudes dins el món de la música.

El grup es planteja a cada cantada, el repte d’obtenir  la màxima implicació per part del públic a través  del diàleg amb aquest i la seva participació dins l’espectacle.

L’any 1991 va veure la llum el seu primer treball discogràfic,  anomenat “A vol de gavina”, un disc ben representatiu del grup amb 13 peces que reflecteixen fidelment el seu tarannà.

L’any  1992 obtingué el tercer premi en el “2n Concurs biennal d’Havaneres  Inèdites de Badalona”, amb l’havanera de Josep Fradera i Pere Gonzàlez  que porta per nom “Aquest Mar”.

L’any 1994 va enregistrar el seu segon disc anomenat “Mariner de Catalunya”, amb peces d’una gran qualitat musical.

Per commemorar el desè aniversari de la formació  amb el nom de Mestre d’Aixa, l’any 1997, s’edità un disc compacte titulat  “Mestre d’Aixa 10 anys: 86-96” que resumeix a través de 20  temes la trajectòria del grup durant una dècada d’existència.

L’any 2000, s’inclou la versió que en fa el grup de  l’havanera “Yo te diré”, dins el CD “Havaneres per Cuba”  en benefici del Casal Català de l’Havana promogut per la fundació  “Fòrum Solidari”, amb qui el grup col·labora des de fa anys de forma desinteressada,  en les seves diverses iniciatives solidaries.

“Mestre d’Aixa” ha actuat arreu de Catalunya, i ha pres part activa en diferents manifestacions musicals referides al món de l’havanera, com poden ser la Trobada anual de grups al Parc de l’Agulla de Manresa (des  de l’any 1986), el 1r. Concurs d’Havaneres Inèdites, a la sala de festes  “Scala Barcelona” (1989), o la cantada d’havaneres al Port Vell de Barcelona (2002).

Fora del nostre país han actuat diverses vegades al Principat d’Andorra, el  País Valencià, la Catalunya Nord, les Illes Balears i el País Basc.

Amb el nom de “Vela llatina”, l’any 2003  s’edita el seu quart treball discogràfic, amb dotze temes que van des de l’espontaneïtat de les peces més populars, a la sobrietat dels temes més clàssics, donant una idea molt fidel  del seu espectacle en directe, i amb el segell habitual del grup “Mestre  d’Aixa”.

Després d’alguns canvis en la formació, l’any 2009 publiquen el seu darrer disc fins avui, “Un cafè entre el cel i el mar” que es sens dubte,  el seu treball mes complert i el de major qualitat.

El 30 de gener de 2010 va participar a Mataró, en el primer concert del cicle “Havaneres Solidàries” en benefici de l’ONG Fòrum Solidari, per recaptar fons per a ajudar els casals catalans a Cuba, entre altres coses.

mestre d'aixa 300ppp

El dia 9 d’abril del 2011 va compartir amb la vila de Vilassar de Mar la celebració del seu 25è aniversari, amb una Festa-Concert a l’Ateneu Vilassanès. En aquesta festa els van acompanyar a l’escenari, els grups d’havaneres Llotja de Mar de Perpinyà, Arjau de Palafrugell i el Grup Xarxa de Barcelona, a més de la coral local Englantina, el Cor Puericoncentus, l’Escola de Dansa Madó, la soprano Rosa Mateu i el pianista Pere Gonzàlez.

El setembre del 2.012, va participar en la IIIa Trobada d’Havaneres a la platja d’en Repic a Soller.

El juliol de 2013 el grup va participar en el 17è Festival d’Havaneres de Colliure.

L’any 2016  Mestre d’Aixa celebra el seu trentè aniversari en una Festa-Concert  a la Plaça de l’Ajuntament de Mataró. En aquesta actuació van comptar amb  la presència  de nombrosos  ex-components  i persones importants en la trajectòria del grup.

Aquest 2017 el grup segueix endavant amb   els 30+1 amb actuacions destacades com la Festa Catalana de Banyuls.